Menu

Historik

I mitten på 1980-talet bildades ett utvecklingsbolag i Stockholm, Entronix, Venture Electronic Group som fick i uppdrag att utveckla en datorstyrd skridskoslipmaskin, CAG ONE. Fyra entusiastiska killar, Thomas Widmo Göran Edlund Stefan Gullstrand och Carl-Henrik Malmgren, med olika kompetenser inom elektronik arbetade med utveckling av produkten. Som mekanikkonstruktörer knöts under första halvåret Lennart Carlsson, Scarli, och undertecknad, Finmek i Åtvidaberg. Därefter hade Lennart inte möjlighet att fortsätta på grund av annat arbete, utan Åke Andersson, Miniservice i Orsa, kom in som konstruktör.

Under utvecklingsarbetet hade vi kontakt med olika hockeyklubbar, materialförvaltare och spelare i Sverige, USA och Kanada för synpunkter på hur maskinen skulle fungera.

Viktiga kontakter, Erik Eskilsson har hjälpt till med sammanställningen: Birger Eskilsson, kom på idén att bygga en datorstyrd skridskoslip.

Lennart Lindgren, materialförvaltare svenska landslaget. Slipat skridskor 1979 -1986 åt Erik 2ggr / vecka. Väldigt duktig slipare!

Verner Persson var granne och nära vän med Birger. Han hade värdefulla kontakter med ryssarna. Verner var ungdomstränare och fått fram Per-Erik Eklund, Tommy Albelin, Tommy Lehman, Mats Ytter, Pontus Molander och Per Martinelle.

Tommy Töpel, atrbetade på Silva och var delaktig i att öppna dörrar och sitt nätverk inom svensk ishockey.

Inge Hammaström arbetade med företaget under flera år och skapade många viktiga kontakter för att nå marknaden. Han öppnade dörrarna till Toronto genom sin fantastiska skridskoåkning och sin personlighet på och utanför banan. Eddie P var materialare och tyckte mycket om maskinen! 1986-1987 vann Montreal Stanle Cup.

I önhult byggdes 17 prototypmaskiner för hand av mig och Mats Johansson för utvärdering av oplika klubbar. Utvecklingsarbetet höll på i nästan tre år.

Produktionen av de första 2000 CAG ONE skedde i Facit´s fabrik i Örsäter Åtvidaberg. Ungefär hälften av maskinerna såldes i Sverige och resten i övriga världen.

Jag och Mats jobbade med vidareutveckling och service av maskiner fram till 1991, då jag hoppade av det egna företagandet och fick anställning som yrkeslärare på AMU-Gruppen, nuvarande Lernia. Nu är jag pensionär och jobbar med skridskoslipning för att jag tycker det är roligt!

Mats, som var min anställda startade eget företag 1981, ÖMEK, som han 2003 ombildade till Ömek/CAG ONE Service AB.

Fortsättning följer...

Sune Svensson

Acrobat Reader/PC

Hämta Acrobat Reader Sv

Svensk version

Get Acrobat Reader En

English version

Besökare

Idag 5

Igår 38

Vecka 5

Månad 728

Alla 110993

Logga in eller Registrering